fbpx

Makea omenapiiras ja vaniljarahkaa

Taikina:

150 g vehnäjauhoja

100 g Ruis- tai KauraSipsejä  jauhettuna tehosekoittimessa korppujauhomaiseksi jauheeksi (Aito)

200 g suolatonta, pehmeää voita

100 g hienoa sokeria

2 keltuaista

1 – 2 rkl kermaa

foliota ja kuivia herneitä painoksi

  1. Sekoita jauhot keskenään, laita kulhoon, tee keskelle kuoppa, pane kuoppaan voi, sokeri, keltuaiset ja kerma.
  2. Sekoita taikina nopeasti liikaa vaivaamatta, kääri se ruuanlaittopaperiin ja anna olla kylmässä vähintään puoli tuntia.
  3. Voitele paistosvuoka halkaisijaltaan 26 – 28 cm.  Kauli taikina ohueksi, pane vuokaan ja siisti reunat.
  4. Pane päälle tiiviisti folio, sen päälle noin 1/2 kg kuivia herneitä painoksi ja esipaista torttupohjaa 12 – 15 minuuttia 200 asteisessa uunissa.  Poista folio ja painot.

Täyte:

5 kpl omenoita, mieluiten Granny Smith

20 kpl Linkosuon Ruis- tai kauraSipsejä (Aito)

1 1/2 – 2 dl hienoa sokeria

2 dl kuohukermaa

2 1/2 dl maustamatonta jugurttia

  1. Jauha puolet ruissipseistä korppujauheenomaiseksi tehosekoittimella ja sekoita ne sokerin kanssa.
  2. Kuori omenat, poista kodat, halkaise ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
  3. Pane puolet hapankorppujauheesta ja sokerista taikinan pohjalle ja pane puolet omenaviipaleista viuhkamaisesti päälle.  Sirota omenoiden päälle toinen puolikas mausteseosta ja pane loput omenat vuokaan samaan tapaan.
  4. Sekoita kerma ja jugurtti hyvin keskenään ja kaada vuokaan.  Peitä lopuilla kokonaisilla ruissipseillä
  5. Paista 180 asteisessa uunissa 45 – 55 minuuttia.
  6. Tarjoa haaleana vaniljarahka kanssa.

Vaniljarahka

1 dl maustamatonta rahkaa

1 dl kermaa vaahdotettuna

0,5 dl sokeria

½ vaniljatanko

  1. Kaavi vaniljatangon sisus veitsellä talteen.
  2. Vaahdota kerma, sokeri ja vaniljatangon sisus.
  3. Lisää kermavaahto rahkaan.

Tämän reseptin suunnitteli Chef Arto Rastas