fbpx
1930

Linkosuos historia

Bagerikafét Emmaus grundas

Linkosuos historia börjar år 1936, då Aarne och Elsa Linkosuo grundade en egen bageributik. Den låg i Hotell Emmaus hus, mittemot Tammerfors järnvägsstation. Aarne drev bageriet i arbetsrummet på husets innergård och frun Elsa ansvarade för butiken vid Rautatienkatu. På Bageriet Emmaus tillverkades i huvudsak konditorivaror.

Aarne hade redan haft en lång karriär inom de ledande konditorierna i Helsingfors. Han visste att man bara kunde blir framgångsrik genom hög kvalitet och hårt arbete. Dessa egenskaper har garanterat Linkosuos framgångar under flera årtionden.

1950

Linkosuo Oy växer och expanderar

Bageributiken som startade som ett konditori växte småningom till ett leveransbageri som fokuserade på återförsäljning. Linkosuo blev ett aktiebolag år 1956. I takt med att verksamheten expanderade byggdes nya lokaler vid Sammonkatu i Kaleva, Tammerfors. Man började även driva kaféverksamhet i samband med det nya bageriet redan på 1950-talet. Festcatering, kaffeautomater och restaurangverksamhet blev en del av Linkosuos verksamhet under det gyllene 1960-talet.

1960

Banbrytare inom den finska bageribranschen

Året 1968 är en av milstolparna i Linkosuos historia. Då färdigställdes det moderna och industrialiserade bageriet Mannakorpi, som blev en banbrytare inom den finska bageribranschen. Idén med färskt, färdigt delat rågbröd härstammar från Mannakorpi, där man år 1972 började förpacka ett färdigt delat rågbröd, som kallades Tukkipoika, färdigrivet . Ett par år senare föddes Eväsleipä, som var Finlands första bröd uppdelat i bitar.

1970

Internationaliseringen börjar

Linkosuo trädde fram på de internationella marknaderna med hjälp av Väinämöinens Palttoonnappi-rågknappar redan i mitten av 1970-talet. I enlighet med den nya strategin efterföljdes dessa av Rågcrisps år 2009 och Rågchips år 2016, som redan har nått stor framgång. Linkosuo har så småningom utvecklats till en torrbrödsspecialist och man fokuserar alltmer på export.

Ny

Linkosuo fortsätter som ett familjeföretag

Linkosuo Oy fungerar som moderbolag för Linkosuon Leipomo Oy och Linkosuon Kahvila Oy, och ansvarar både för helhetslösningar för bageri- och kaféverksamheten och för utarbetandet av omfattande verksamhetsstrategier. Genom tiderna har i Linkosuos verksamhet betonats av ett särskilt starkt innovativt utvecklingsarbete och ett mod att försöka. Detta är än idag en del av verksamhetens villkor.