fbpx
1930

Linkosuon historia

Leipomo-kahvila Emmaus syntyy

Linkosuon tarina alkoi vuonna 1936, jolloin Aarne ja Elsa Linkosuo perustivat oman leipomo-myymälän. Se sijaitsi Hotelli Emmauksen talossa Tampereen rautatieasemaa vastapäätä. Aarne pyöritti leipomoa työhuoneessa talon sisäpihalla ja vaimo Elsa vastasi myymälästä Rautatienkadun varrella. Leipomo Emmaus valmisti pääasiallisesti konditoriatuotteita.

Aarnella oli takanaan jo pitkä työura johtavissa helsinkiläisissä konditorialeipomoissa. Hän tiesi, että vain tinkimättömällä laadulla ja ahkeralla työllä voi menestyä. Nämä ominaisuudet ovat olleet Linkosuon menestyksen takaajia jo vuosikymmenten ajan.

1950

Linkosuo Oy kasvaa ja laajenee

Konditoriana aloittaneesta leipomo-myymälästä kasvoi vähitellen jälleenmyyntiin panostava toimitusleipomo. Osakeyhtiö Linkosuosta tuli 1956. Toiminnan laajentuessa uudet toimitilat rakennettiin Tampereen Kalevaan Sammonkadun varrelle. Myös kahvilatoimintaa alettiin pyörittää uuden leipomon yhteydessä jo 50-luvulla. Juhlapalvelu, kahviautomaattipisteet ja ravintolatoiminta astuivat Linkosuon toimenkuvaan kultaisella 60-luvulla.

1960

Suomen leipomoteollisuuden edelläkävijä

Vuosi 1968 on yksi Linkosuon historian merkkipaaluista. Tuolloin valmistui nykyaikainen ja teollistunut Mannakorven leipomo, josta tuli Suomen leipomoteollisuuden edelläkävijä. Mannakorvesta on lähtöisin revityn tuoreen ruisleivän idea, kun Tukkipoika-nimistä leipää ryhdyttiin pakkaamaan valmiiksi revittyinä vuonna 1972. Pari vuotta myöhemmin syntyi Eväsleipä, niin ikään ensimmäinen Suomen revitty palaleipä.

1970

Kansainvälistyminen alkaa

Kansainvälisille markkinoille Linkosuo nousi Väinämöisen palttoonnapin avulla jo 1970-luvun puolivälissä, jota ovat seuranneet uuden strategian mukaisesti Ruissipsit vuonna 2009 ja Ruislastut vuonna 2016, joiden suhteen voidaan puhua jo menestyksestä. Linkosuo on kehittynytkin vähitellen kuivaleipätuotteiden erityisosaajaksi, myös vientiin suuntaudutaan yhä enemmän.

Nyt

Linkosuo jatkaa edelleen perheyhtiönä

Linkosuon Leipomo Oy:n ja Linkosuon Kahvila Oy:n emoyhtiönä toimii Linkosuo Oy, joka huolehtii sekä leipomo- että kahvilatoiminnan kokonaisratkaisuista ja laajojen toimintastrategioiden laatimisesta. Kautta historian Linkosuon toiminnassa on korostunut erityisen vahva innovatiivinen kehitystyö ja yrittämisen rohkeus, ja ne ovat toiminnan ehtoja vielä nykyäänkin.